Olen toiminut useamman vuoden yrittäjien kouluttajana. Aiheet ovat olleet myyntiin, markkinointiin ja asiakkuuksiin liittyen ja juuri eilen tuli vastaan koulutusaineisto, jota käytin vuonna 2012.
Miten yrittäminen on muuttunut näiden 30 vuoden aikana, kun itse olen toiminut yrittäjänä? Ei varsinaisesti mitenkään, mutta työvälineet ovat muuttuneet – perusasiat kuitenkin ovat yhä olemassa, jotka on hyvä muistaa, tekee sitten mitä tekeekään yrityksensä kanssa. Siksi tällä kertaa kirjoituksen aiheena onkin pienimuotoinen muistilista yrittäjälle.
Tämä muistilista ei ole mitään rakettitiedettä, mutta näiden vuosien aikana, mitä olen yrittäjiä ja opiskelijoita kouluttanut, niin olen huomannut, että meitä on todella monenlaisia. Osa meistä osaa tehdä hienoja juttuja käsillään, toiset ovat taitavia puhumaan ja lähes aina yrittäjä on vähintäänkin taitava, jopa mestari siinä omalla alallaan – mutta olen huomannut myös sen, että tämä ala, jolla itse toimin, tuntuu jäävän monella jopa ilman kosketusta. Siksi tässä pieni muistilista yrittäjälle liittyen yrityksen markkinointiin, myyntiin ja kenties jopa kehittämiseen.
Yrittäjän muistilista: markkinointi
Ei minun tarvitse tehdä markkinointia, tutut ja asiakkaat tekevät sen puolestani kertomalla minusta eteenpäin. ”Ikinä ei ole tarvinnut tehdä markkinointia tai mainontaa”, kauppa on käynyt ilmankin. Näitä lauseita kuulee valitettavan usein, tai toinen on se, ettei ole varaa tehdä mainontaa tai markkinointia, kun kauppa ei käy. Jo vuosia sitten lanseerasin lauseen ”Markkinointi ei ole myyntiä, se on sen mahdollistamista”, ja jo se, että palvelet asiakastasi, on markkinointia!
Tämä lista käsittää nyt kymmenen kohtaa, mutta järjestys on satunnainen. Tarkoituksena on, että mikäli olet yrittäjä, mietit jokaisen kohdan kohdalla omaa tilannettasi – onko jotain tehtävissä, tehtävänä, vai onko kaikki kunnossa?
#1 asiakaskohtaaminen
Jokainen asiakaskohtaaminen toimii markkinointina, ja jokainen asiakas tulee kohdata yhtä hyvänä asiakkaana kuin kaikki muutkin, ilman ennakkoajatuksia. Jokainen asiakaskohtaaminen tulee myös nähdä mahdollisuutena saada aikaiseksi positiivinen muistijälki omasta toiminnastasi, omasta palvelustasi, ja/tai omasta liiketilastasi – koska esimerkiksi viimeksi siivosit tai järjestit tilasi asiakasta ajatellen? Onko sinulla jotain asiakkaalle annettavaa, vaikka hän ei tällä kertaa ostaisi mitään?
#2 asiakasviestintä
Älä sano, että sinulla ei ole minkäänlaista asiakaskortistoa. Se ei tarkoita, että sinulla pitäisi olla viimeisen päälle CRM eli asiakashallintajärjestelmä, mutta toivottavasti sinulla on jotenkin kerättynä asiakastietoa, jotta voit viestiä heille esimerkiksi yrityksesi syntymäpäivästä, talvialesta…. varaston tyhjennysmyynnistä…
#3 suunnitelmat vuodelle 2022
Nyt ollaan jo astuttu syyskuulle 2021 ja vähitellen pitäisivät ensi vuoden suunnitelmat olla jotenkin valmiita. Kuinka paljon aiot myydä ensi vuonna, missä vaiheessa aiot tehdä mitäkin – olethan tutustunut yrittäjän markkinoinnin vuosikelloon!
#4 logoasiat kuntoon
Kun olet aikoinaan aloittanut yritystoiminnan ja valinnut yrityksellesi nimen, olet valinnut tietyn nimen jostakin syystä. Mutta oletko luonut tai tilannut itsellesi logoa, yritysmerkkiä, jonka avulla voisit luoda entistä helpommin potentiaalisiin asiakkaisiin niitä tärkeitä muistijälkiä. Kannattaa muistaa, että mainostaessasi jossain, mainos varmasti nähdään, mutta osuuko mainos tarpeeseen juuri sillä hetkellä? Vai tuleeko mainoksen nähneelle henkilölle tarve joskus myöhemmin, ja silloin olisi hyvä muistaa se sinun yrityksesi – hyvä, yksinkertainen logo auttaa siinä!
#5 kehittäminen
Tiedätkö, miksi kannattaa suunnitella? Ei siksi, että suunnitteleminen olisi kivaa, vaan siksi, että voit sitten verrata tekemisiäsi suunnitelmiin ja mitä niillä saatiin aikaan. Kun olet tehnyt tavoitteellisen suunnitelman, voit seuraavalla kerralla parantaa sitä, ja saada aikaiseksi kenties entistä paremmat tulokset! Jos et ole suunnitellut, et oikeasti voi kehittää toimintaasikaan…
#6 keskittyminen
Monet yrittäjät ovat tuhattaitajia, jotka osaavat kaikesta kaiken ja tekevät myös kaiken itse. Yrittäjänä olisi kuitenkin tärkeä tunnistaa, missä he ovat hyviä, ja missä kannattaa luottaa ammattilaisiin. Joskus ei kannata tehdä itse, jos joku toinen pystyy tekemään sen nopeammin, paremmin ja tehokkaammin.
#7 tee viikkolista
Viikoittainen sosiaalisen median kanavien päivitys on tärkeätä, mikäli yrityksesi on niissä mukana. Ainoastaan aktiivinen kanavien päivittäminen on järkevää, joten merkitse itsellesi kalenteriin vähintään yhdelle päivälle viikossa somepäivitykset. Jos teet työlistan, vaikka maanantaisin, voit tehdä kerralla useamman suunnitelmasi mukaisen päivitykset, ajastamalla ne koko viikolle kerralla.
#8 pidä ajatustauko
Vaikka olisi kuinka kiire, pidä tauko. Käy kävelyllä tai katsele televisiosta tai suoratoistolta hömppää – nollaa ajatuksesi
#9 katsele ympärillesi, ideoi
Parhaat ideat ovat jo keksittyjä, mutta se ei tarkoita, ettetkö voisi tehdä niistä omanlaisiasi. Pidä siis silmäsi avoimina, kun matkustat, tai kun käyt kilpailijoidesi luona. Ideoi paperille hullujakin ajatuksia, vai kysele tutuiltasi hullujakin kysymyksiä ja osallistu erilaisiin keskusteluihin. Uudistaminen on aika ajoin pakollista, sekä itsesi että asiakkaidesi vuoksi.
#10 LUOTA ITSEESI
Ei ehkä välttämättä muistilistan asia, mutta hyvä kuitenkin muistuttaa: Luota itseesi, sinä teet ne päätökset, ja kun teet ne suunnitelmallisesti, voit onnistua entistä paremmin.
Muuta mielenkiintoista luettavaa
Mitä on hakukoneoptimointi?
Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivuston optimointia siten, että se nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google. Tärkein tavoite on lisätä verkkosivuston liikennettä ja parantaa sen näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. SEO:n avulla verkkosivusto voi kilpailla tehokkaammin muiden saman alan sivustojen kanssa ja saada enemmän kävijöitä ja potentiaalisia asiakkaita.
Miksi valita LED-valaisimet
LED-valaisimet ovat yhä suositumpia valaisinratkaisuja monissa erilaisissa käyttötarkoituksissa, ja yksi tärkeimmistä syistä tähän on niiden energiatehokkuus. LED valot käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa kuin perinteiset valaisimet, mikä tekee niistä ihanteellisen valinnan energian säästämiseen.
Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta
Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2 plus -malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.
Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia
Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa ja paljon muuta.
Uusi WhatsApp-päivitys mahdollistaa 100 kuvan tai videon lähettämisen
Uusi whatsapp päivitys mahdollistaa jopa 100 kuvan tai videon lähettämisen yhdessä viestissä Android-käyttäjille. Lisäksi päivityksen myötä on mahdollista lisätä kuvatekstiä asiakirjoja lähetettäessä, luoda mukautettuja avatareja ja käyttää niitä tarroina tai profiilikuvina sekä kuvailla ryhmiä entistä paremmin pidempien aihe- ja kuvauksentekstien avulla. Uudistukset eivät kuitenkaan välttämättä ole vielä kaikkien käyttäjien saatavilla.