Pienen yrityksen, joka useasti työllistää vain yrittäjän itsensä, haasteena on toiminta liiketaloudellisesti sekä kaikki yritystoiminnan osiot halliten.
Itse en puhu (enkä osaa) tilien hallinnasta tai kiinteistöistä tai yleensäkään en puhu tai kirjoita muusta kuin markkinoinnista ja mainonnasta, sillä sitä olen tehnyt tavalla tai toisella työkseni sitten 80/90-luvun vaihteen.
Tämän kertaisen kirjoituksen syynä on jälleen pari kertaa viimeisen viikon aikana kuulemani selitys, ettei ole aikaa markkinoida ja mainostaa ajatuksella.
Tehdään laskelma:
Yrittäjällä ei ole vuosi tai minkäänlaista suunnitelmaa, miten yritys ja sen palvelut näkyvät median kautta – lehdet, esitteet, käyntikortit, internet… eikä myöskään varmaa tietoa mitä näistä kanavista ostajat seuraavat, mistä ostajat hakevat tietoa tai mitä kilpailijat käyttävät – tiedon hakemiseen kuluu nimittäin aikaa, ja se on kortilla.
Tuloksena suunnitelmattomuudesta yrittäjä (perus yhden yrittäjän liike) käyttää suoraan mainontaan rahaa vuodessa n. 4000€ + käyntikortit + internetkotisivut… ja pahimmillaan kiireen vuoksi tehdyt mainokset eivät vastaa yrityksen muuta ulkoista olemusta = ei muodostu graafista ilmettä, joka olisi aina assosioitavissa samaan yritykseen, joka taasen tarkoittaa että suuri osa rahoista ja käytetystä ajasta heitetään ”kankkulan kaivoon”.
Oma lehmä ojassa, eli mitä pitäisi tehdä:
Vaikka yrittäjä on kiireinen, ja yrittäjän ja usein myös yrittäjän perheen hyvinvointi ja talous pitkälti yritystoiminnan kannattamaa, pitäisi yrittäjän jostain ottaa joko se päivä tai yksi ilta asioiden suunnittelulle.
Ulkopuolinen sparraaja (kuten minä) toimii puolueettomana asiantuntijana mutta tavoitteena yrittäjän liiketoiminnan mahdollisuuksien parantaminen – monipuolinen verkosto, pitkä kokemus yrittäjien kanssa toimimisesta ja samalla kielellä puhumisesta auttavat.
Suunnittelemalla markkinoinnin esimerkiksi vuodeksi eteenpäin ja muodostamalla selvät välietapit, tavoitteet ja ennenkaikkea rakenteen saavutetaan varmasti parempi tulossa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi varmistamalla että jokainen lehtimainos, käyntikortti, esite, ulkomainos, internet pohjautuu samaan graafiseen olemukseen, saadaan aikaan graafinen jalanjälki joka vähitellen alkaa piirtyä aiheesta kiinnostuneen potentiaalisen ostajan verkkokalvolle, ja kohta se on siellä niin varmasti että kun tarvehetki ostajalle tulee – ensimmäinen ostopaikka on yrittäjän liike, koska se on saavuttanut aseman ostajan mielikuvissa (vrt. Adidas, Audi, Volvo, Marimekko, Rolex, Ferrari – monia sellaisia asioita, joita emme ole nähneet välttämättä oikeasti mutta jolla on selvä kuva mielikuvissamme…)
Suunnittelu myös selventää mainoskulujen rakennetta ja useimmiten saa aikaan vuosisäästöjä koska suunnittelu esimerkiksi minun kanssani ei vie kuin 1-2 tapaamista ja laskutettavaa työaikaa 6-10 tuntia.
Aloitetaanko sinun yrityksen graafisen mielikuvan ja olemuksen rakentaminen ostajien verkkokalvolle jo huomenna?
Sissimarkkinointivinkki 1: Jos omistat vaateliikkeen, pue tuttavasi tai asiakkaasi (1) vaatteihisi ja laita hänet seisomaan torille pariksi tunniksi esimerksi 1/2m laatikon päälle ja laita laatikkoon oman yrityksesi nimi, logo ja osoite….. ja toista sama kaupungin vilkkaalla pysäköintialueella klo 15.30-17.00.
Sissimarkkinointivinkki 2: Tarvitseeko ravintolasi lisää uusia asiakkaita? Tee pieni maistiaisia pari tarjotillista ja jokaisen maistiaisen alle/mukana servetti, jossa ravintolasi yhteystiedot. Tarjoile maistiaisia erilaisissa tilaisuuksissa kuten urheilutapahtumat, konserttijonot – mutta valitse tarjoilu paikka, mikä soveltuu ravintolasi asiakaskunnalle.
Sissimarkkinointivinkki 3: Nuorisovaateliikkeelle: laita lehteen ilmoitus, että haetaan kolmea tai neljää vaatteiden koekäyttäjää. Kerro ilmoituksessa minkälaisista vaatteista on kyse ja minkälaisille ihmisille vaatteita on tarjolla. Ilmoituksen kulut (jos esim 2 krt) saattaa olla 200-500€ ja pari kolme vaatekertaa kokeilijoille saattaa liikkeestäsi riippuen olla useampi sata euroa.
Mitä tällä saadaan? Koekäyttäjä sitoutuu pitämään koevaatteita koulusta tai työpaikallaan sovitun ajan ja saa vaatteet itselleen (siksi nuorisolle ainoastaan) = toimii itse yrityksesi mallina ja puhuu liikkeesi puolesta + kuvat facebookiin. Lisäksi saat liikkeessäsi käymään varmasti useampia henkilöitä kuin normaali viikkona – annat heille esimerkiksi facebook sivusi osoitteen jossa kysely, johon vastaamalla voi päästä koekäyttäjäksi (tai kotisivusi) – kaikki eivät pääse, mutta saat liikkeeseesi potentiaalisia uusia asiakkaita.
Sissimarkkinointivinkki 4: Eläintarvikeliike tarvitsee uusia asiakkaita, joten liike järjestää kotieläinten omat kilpailut läheisellä (sille mahdollisella) alueella yhteistyössä paikallisen esim. urheiluseuran kanssah. Osallistumismaksua ei ole ja palkinnot ovat liikkeen omia myynnissä olevia tuotteita + kilpailupaikalla on koju, jossa tuotteita on myynnissä. Kilpailu kuvataan ja kuvat ilmestyvät internettiin. Yhdellä tapahtumalla saadaan mahdollisia uusia asiakkaita ja luodaan positiivista yrityskuvaa.
Muuta luettavaa muualta
Mitkä olivat DNA:n myydyimmät puhelimet tammikuussa 2022?
Älypuhelin löytyy melkein jokaiselta suomalaiselta aina lapsesta vanhempaan ikäryhmään asti. Markkinoilta löytyy monen valmistajan eri mallisia älypuhelimia. Näihin eri malleihin voit tutustua vaikka dna puhelimet aiheiseen uutiseen.
Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia
Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa tai osta lippu.
Eetu “Eedspeaks” Pesonen
Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanavallaan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa.