NHL eli National Hockey League: Maailman huippujääkiekon koti

National Hockey League (NHL) on Pohjois-Amerikan ammattilaisjääkiekkoliiga, joka koostuu 32 joukkueesta, joista 26 pelaa Yhdysvalloissa ja 7 Kanadassa. NHL on yksi Pohjois-Amerikan neljästä suuresta ammattilaisurheiluliigasta ja sitä pidetään maailman parhaana jääkiekkoliigana. Liigassa pelaa pelaajia 17 eri maasta.

NHL:n historia

NHL perustettiin vuonna 1917 ja se on vanhin Pohjois-Amerikan neljästä suuresta ammattilaisurheiluliigasta. Liiga on kokenut monia muutoksia historiansa aikana, mukaan lukien joukkueiden lisääminen, siirtäminen ja lakkauttaminen. NHL on kuitenkin pysynyt maailman parhaana jääkiekkoliigana ja se on houkutellut parhaita pelaajia kaikkialta maailmasta.

NHL:n joukkueet ja divisioonat

NHL on jaettu kahteen konferenssiin, Itäiseen ja Läntiseen. Jokainen konferenssi on jaettu kahteen divisioonaan, Metropoliin ja Atlanttiin Itäisessä konferenssissa ja Keskus- ja Tyynenmeren divisioonaan Läntisessä konferenssissa. Jokaisessa divisioonassa pelaa kahdeksan joukkuetta.

NHL:n kausi

NHL:n runkosarja alkaa lokakuussa ja päättyy huhtikuussa. Jokainen joukkue pelaa 82 ottelua. Runkosarjan jälkeen 16 parasta joukkuetta etenee pudotuspeleihin, jotka huipentuvat Stanley Cupin finaaliin. Stanley Cup on jääkiekon maailmanmestaruuspalkinto.

NHL:n säännöt

Jääkiekko on vauhdikas ja fyysinen peli, jota pelataan kuuden pelaajan joukkueilla. Pelikenttä on suorakulmion muotoinen ja sen keskellä on ympyrä, jota kutsutaan maalialueeksi. Joukkueiden tavoitteena on tehdä maaleja ampumalla kiekko vastustajan maaliin. Peliä johtaa kaksi tuomaria ja kaksi linjatuomaria.

NHL:n pelaajat

NHL:ssä pelaa monia maailman parhaista jääkiekkoilijoista. Liigan tunnetuimpia pelaajia ovat mm. Connor McDavid, Auston Matthews, Aleksander Ovechkin ja Sidney Crosby.

NHL:n fanit

NHL:llä on intohimoinen fanikunta, joka seuraa liigaa ympäri maailmaa. Fanit seuraavat joukkueitaan ja pelaajiaan tarkasti ja he osallistuvat otteluihin usein äänekkäästi ja intohimoisesti.

NHL:n merkitys

NHL on merkittävä osa Pohjois-Amerikan kulttuuria. Liiga on suosittu viihdemuoto ja sillä on merkittävä taloudellinen vaikutus alueille, joilla joukkueet sijaitsevat. NHL on myös tärkeä osa Kanadan ja Yhdysvaltojen kansallista identiteettiä.

NHL:n tulokset

Tämänhetkiset NHL tulokset ja ottelutilastot löydät NHL:n virallisesta verkkosivustolta. (linkki jutun lopussa)

Yhteenveto

NHL on maailman paras jääkiekkoliiga, joka tarjoaa vauhdikasta ja fyysistä peliä sekä intohimoisia faneja. Liiga on merkittävä osa Pohjois-Amerikan kulttuuria ja sillä on merkittävä taloudellinen vaikutus alueille, joilla joukkueet sijaitsevat.

Muita mielenkiintoisia faktoja NHL:stä:

  • Ensimmäinen Stanley Cup -finaali pelattiin vuonna 1893.
  • NHL:n ennätys eniten maaleja tehneestä pelaajasta on Wayne Gretzkylla, jolla on 894 maalia.
  • NHL:n ennätys eniten pisteitä tehneestä pelaajasta on Wayne Gretzkylla, jolla on 2857 pistettä.
  • Stanley Cup on jaettu 129 kertaa 102 eri joukkueelle.
  • Montreal Canadiens on voittanut eniten Stanley Cup -mestaruuksia, yhteensä 24.

Lisätietoa NHL:stä:
https://www.nhl.com/

Leave a Comment