Suomalaista ja kansainvälistä eurheilua ja sen parissa näkyvyyttä

Kansainvälisesti mitaten esports eli eurheilu on yksi kasvavin laji, niin kilpailulajina kuin harrastuksena. Kaikki mittarit ympäri maailman näyttävät sen kasvavan tasaisesti ja rakentavan siinä samalla vähitellen omaa alustaansa, joka tukee entistä paremmin myös lajin ammatilliset toiminnot.

Eurheilu on Suomessakin ollut yksi nopeimmin toisen asteen kouluohjelmaa päässyt uusi ammattimahdollisuus, ja eurheilu ei ole vain ammatillista pelaamista, vaan organisaatiota tarvitsevat osaamista laajalta liiketoiminta-alueelta, jotta eurheilun organisaatioilla olisi samanlaisia mahdollisuuksia kasvaan kuin muillakin yhtiömuodoilla -eivät ne maailman suurimmat esports organisaatiot turhaan ole satojen miljoonien arvoisia kokonaisuuksi, jotka pelaavat useilla eri pelien näyttämöillä ja tuottavat pelien turnausvoitoista miljoonia vuosittain.

Eurheilu eli Esports Suomessa

Suomi on pieni maa, mutta siitä huolimatta suomalaiset ovat olleet esillä jo useamman pelin aivan kärkikahinoissa. Suomalaiset ovat olleet hyvin esillä mm. Dota2 The International turnauksissa, CS:GO TOP-näyttämöillä kuten myös Valorant, Call of Duty, PUBG ja Starcraft II pelien turnauksissa. Monesti suomalaiset ovat kuitenkin enemmän jäseniä kansainvälisissä joukkueissa, kuin pelkästään suomalaisen organisaation nimissä – eli eurheilussa ollaan jo menty samaan tilanteeseen kuin monissa perinteisissäkin lajeissa – iso raha kutsuu suomalaiset ammattilaiset nopeasti liittymään isompiin ympyröihin, ja onhan se selvää, että ollessasi reilu 20 -vuotias pelaaja, ja Suomessa et voi pelata varsinaisesti ammattilaisena, mutta Espanjassa, Ruotissa, Englannissa, Saksassa ja USA:ssa voit ansaita tuhansia euroja kuukaudessa pelaamalla mm. edellä mainittuja pelejä. Suomalaisista pelaajista muuten yksi kuuluisimmista on juuri eläkkeelle Dota2 ympyröistä jäävä Lasse “MATUMBAMAN” Urpalainen, aiemmin toinen miljoonia Dota2 pelaamisesta tienannut Jesse ”JerAx” Vainikka pyörsi eläkkeelle siirtymisen ja teki paluun pelimarkkinoille – ei ehkä ihan yhtä menestyksellä kuin moni odotti, muta kuitenkin.

Suomessa lukumääräisesti näistä peleistä pelataan todennäköisesti nimenomaan poliisien ja terroristien välien selvittelyä pommien parissa pelissä CS:GO, kylläkin Valorant ja monet muut uudet pelit kuten Apex Legends ovat vieneet siltä pelaajia, mutta esimerkiksi Dota2 ja League of Legends pelit eivät jostain syystä innosta suomalaisia pelaajia – pelaajia kyllä on, muttei siinä mittakaavassa kuin näissä ampumispeleissä.

Counter-Strike: Global Offensive on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli joka on neljäs Counter-Strike-sarjan peli. Peli julkaistiin 21. elokuuta 2012 Mac OS X:lle, PlayStation 3:lle, Windowsille ja Xbox 360:lle. Counter-Strike: Global Offensive on neljäs osa Counter-Strike-sarjaa. Aikaisemmat osat ovat nimeltään Counter-Strike (1999), Counter-Strike: Condition Zero (2004) ja Counter-Strike: Source (2004). Pelin parissa on jo 2000-luvun alusta järjestetty turnauksia, mutta nykyään lähes kaikki kilpapelaaminen liittyy uusimpaan versioon.

Kansainväliset huipputurnaukset ja suomalaiset

Suomalaisten suosikkilajin CS:GO:n Major-turnaus pelataan Brasiliassa Rio de Janeirossa 31.10 ja 13.11 välisenä aikana. Mukana suomalaisista on Ninjas in Pyjamasin pelisisäinen johtaja Aleksi “Aleksib” Virolainen ja Suomalaista ENCE:ä valmentava Eetu “sAw” Saha. Molemmat joukkueista aloittavat turnauksensa toisessa vaiheessa, eli “Legends Stagella”, jonka ottelut alkavat 5.11.

Suomalaisedustusta on mukana myös PUBG Battlegroundsin mestaruusturnauksessa PUBG Global Championshipissa. FaZe Clanin tähtipelaaja pelaava Daniel “”D1gg3r1″ Luusua ja Overpeekersia (entinen Team Liquid) edustava lajilegenda Anssi ”mxey” Pekkonen lähtevät taistelemaan mestaruudesta 1.11 ja mestari on tiedossa 20.11.

Mestaruusturnausten ulkopuolella suomalaisedustusta kansainvälisillä kentillä nähdään ainakin 200 000 dollarin Age of Empires II -turnauksessa Red Bull Wololo: Legasyssa 21.-29.11. Ville ”Villese” Jämsän ja Dreamhack Atlanta StarCraft 2 -turnauksessa 18-20.11. Joona ”Serral” Sotalan muodossa. Ville voitti muuten 15000 euroa päästessään välierään tuossa Saksassa juuri viime viikolla.

Leave a Comment