Yle Radio Suomi jatkaa suomalaisten suosikkiradiona

Suomalaisten radion kuuntelusta 51 prosenttia tulee Ylen kanavilta. Prosenttiosuus pysyi samana edellisvuoteen nähden.

Suomen kuunnelluimpana radiokanavana jatkaa Yle Radio Suomi, kertoo Kansallinen radiotutkimus. Kaikesta suomalaisten radion kuunteluun käyttämästä ajasta Radio Suomen kuuntelua oli 34 %, mikä on pysynyt samana edellisvuoteen verrattuna. Toiseksi kuunnelluin radiokanava oli Radio Nova ja kolmanneksi kuunnelluin Yle Radio 1.

Audion digitaalinen kuuntelu yleistyi entisestään, ja jo liki puolet (44 %) suomalaisista käytti digitaalisia audiopalveluita radion ja podcastien kuunteluun vuonna 2023. Käytetyin kotimainen audiopalvelu oli Yle Areena. Yle Areenan kuunnelluimpia sisältöjä olivat suomalaisesta legendasta Vesa-Matti Loirista kertova Rakastitko, Vesku? -audiodraama, humoristinen keskusteluohjelma Viki ja Köpi Podcast, yksinvaltiaisiin uppoutuva 12 diktaattoria, myyttejä purkava Elävä historia sekä vakoilun ja vastavakoilun mystiseen maailmaan vievä Vakoojat.

”Olemme erittäin iloisia, että Ylen radiokanavat säilyttävät merkityksellisyytensä suomalaisten mediankäytössä. Lippulaivamme Yle Radio Suomi kerää yksin yli kolmanneksen kaikesta suomalaisten kuuntelusta, eli viikoittain 1,5 miljoonaa henkilöä valitsee tämän kanavan. Yle Areenan podcastien suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mikä kertoo, että olemme onnistuneet tarjoamaan suomalaisille oikeanlaisia sisältöjä sekä radiossa että Areenassa”, sanoo Ylen radio- ja audiopäällikkö Jonna Ferm.

Suomalaiset kuuntelivat viime vuonna radiota keskimäärin 2 tuntia ja 16 minuuttia päivässä. Radio tavoittaa 4,3 miljoonaa suomalaista viikoittain. 

Finnpanel Oy on Kantar Median ja AGB Nielsen Media Researchin puoliksi omistama tutkimusyritys, joka mittaa Suomessa television katselua sekä radion kuuntelua. Toimeksiantajina ovat mm. Yleisradio Oy, MTV Oy, Sanoma Media, RadioMedia sekä Marketing Finland.

Vapaa-ajan muutokset

Suoratoisto on mullistanut vapaa-aikaa, Skyshowtime Suomi ja monet muut uudet kanavat, ja sarjapaketit kuten britbox ovat tulleet kilpailemaan jo entisestään kilpaillulle kentälle, ja kuluttajien vaihtoehdot sen kun kasvavat. Vastaavasti radio ohjelmat ovat osittain menettäneet otettaan kuuntelijoista, mutta toisaalta myös osa kanavista on vankistanut otettaan kuuntelijakunnastaan.

Samalla monet ovat alkaneet tehdä kotona etätöitä pienimuotoisesti yritystoimintaa pyörittämällä kuten dropshipping verkkokaupalla tai vastaavalla etämyynnillä.

Leave a Comment