Nikotiinipussien myynti vapautui Suomessa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ilmoitti huhtikuun alussa, että nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkevalmisteiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa myös vahvat nikotiinipussit ovat vapaasti saatavilla Suomeen ilman sääntelyä. Voit tilata nikotiinipussit netistä Suomeen aina kotiovelle saakka. Mutta mistä oikeastaan on kyse?

Mikä nikotiinipussi on?

Nikotiinipussi on tuote, joka sisältää nikotiinia ja jota käytetään suun kautta annosteltuna. Nikotiinipussit ovat yleensä pieniä, kosteita pussukoita, jotka asetetaan suun alle tai ylähuulen alle. Nikotiinipussit tarjoavat nikotiiniannoksen ilman tupakansavun aiheuttamia haittoja. Niitä käytetään usein tupakoinnin lopettamisen avuksi tai nikotiinin käytön vähentämiseksi.

Juuri nyt keväällä, nikotiinipusseihin ei sovelleta samoihin maahantuonnin rajoituksiin kuin perinteistä tupakkaa sisältävää nuuskaa. Uuden tupakkalain tavoitteena kuitenkin on, että nikotiinipusseja pidettäisiin samanarvoisina tupakkaa sisältävän nuuskan kanssa. Mitä Fimean päätös merkitse käytännössä? Nyt Fimean päätöksen jälkeen nikotiinipussien myynti ja maahantuonti on vapautettu, mikä tarkoittaa, että niitä voi ostaa ja tilata Suomessa ilman reseptiä tai muita rajoituksia. Voit hankkia nikotiinipusseja huoltoasemilta, kivijalkakaupoista ja verkkokaupoista täysin vapaasti, ilman rajoituksia nikotiinipitoisuuden tai määrän suhteen.

Tupakasta eroon nikotiinipusseilla

Nikotiinipusseissa annospakkaus on yleensä kiekonmuotoinen rasia, joka sisältää noin 15-25 kappaletta annospusseja valmistajasta riippuen. Kun avaat kiekonmuotoisen rasian, sinua kohtaa kasa valkoisia annospusseja. Yleisin tapa käyttää nikotiinipussia on asettaa se ylähuulen sisäpuolelle, jolloin nikotiini imeytyy limakalvojen kautta kehoon. Vaikka nikotiinia voi käytännössä nauttia kehoon minkä tahansa limakalvon kautta, ylähuulen sisäpuoli on yleisesti helpoin tapa käyttää nikotiinipusseja. Kun olet asettanut nikotiinipussin paikoilleen ylähuulen sisäpuolelle, seuraava kysymys on yleensä kuinka kauan annospussia tulisi pitää siellä. Käytännöt vaihtelevat käyttäjien keskuudessa melko laajasti, ja aika voi vaihdella muutamista minuuteista jopa tunteihin. Suositeltu aika on kuitenkin yleensä noin kolmekymmentä minuuttia, jolloin nikotiini on pääosin ehtinyt imeytyä annospussista kehoosi.

Tupakoinnin lopettaminen – miksi se kannattaa?

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa monista syistä. Tässä muutamia tärkeitä syitä, miksi kannattaa harkita tupakoinnin lopettamista:

  1. Terveyshyödyt: Tupakoinnin lopettaminen parantaa välittömästi terveyttäsi. Tupakointi on yksi merkittävimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. Tupakoinnin lopettaminen vähentää sydänkohtausten, aivohalvausten, sepelvaltimotaudin ja muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tupakointi vaurioittaa keuhkoja ja heikentää niiden toimintaa. Tupakoinnin lopettaminen auttaa keuhkoja parantumaan, vähentää hengitysvaikeuksia ja lisää keuhkojen kapasiteettia. Tupakointi on tärkein keuhkosyövän riskitekijä. Tupakoinnin lopettaminen vähentää merkittävästi keuhkosyövän kehittymisen riskiä. Mitä aikaisemmin lopetat tupakoinnin, sitä suurempi on hyöty keuhkosyövän ehkäisemisessä. Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa positiivisesti moniin muihin terveysnäkökohtiin. Esimerkiksi verenkierto parantuu, vastustuskyky vahvistuu, haavat paranevat nopeammin ja keuhkoputkien tulehdukset vähenevät.
  2. Taloudelliset säästöt: Tupakoinnin lopettaminen tuo merkittäviä taloudellisia säästöjä. Tupakointiin käytetyt rahat voivat kertyä pitkällä aikavälillä huomattaviksi summiksi, jotka voi sijoittaa muihin tärkeisiin asioihin, kuten terveydenhoitoon, matkoihin tai säästöihin.
  3. Parannettu elämänlaatu: Tupakoinnin lopettaminen voi parantaa elämänlaatuasi monin tavoin. Sinulla on enemmän energiaa, hengitys ja maku- sekä hajuaisti paranevat, iho voi näyttää terveemmältä, ja vältät tupakoinnin aiheuttaman epämiellyttävän hajun.
  4. Suojelua läheisillesi: Tupakointi vaikuttaa myös ympärilläsi oleviin ihmisiin. Passiivinen tupakointi viittaa tupakoimattoman henkilön altistumiseen tupakansavun karsinogeeneille, teratogeeneille, ärsyttäville ja myrkyllisille aineille toisten tupakoinnin seurauksena. Passiivinen tupakointi lisää keuhkosairauksien, kuten keuhkoahtaumataudin, astman ja keuhkosyövän riskiä. Tupakansavussa olevat myrkylliset aineet voivat ärsyttää ja vaurioittaa keuhkoja. Lopettamalla tupakoinnin, suojelet läheisiäsi passiivisen tupakoinnin haitallisilta vaikutuksilta ja esimerkkinäsi kannustat heitäkin terveellisempiin valintoihin.
  5. Paremman tulevaisuuden mahdollisuudet: Tupakoinnin lopettaminen avaa mahdollisuuden pidempään, terveempään ja aktiivisempaan elämään. Se voi lisätä elinvuosia ja parantaa elämänlaatua myös vanhuudessa.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa, mutta se on erittäin palkitsevaa. Monet tukea ja resursseja tarjoavat ohjelmat ja lääkkeet voivat auttaa sinua matkalla kohti tupakoimattomuutta.

Leave a Comment