Pikalainat ja maksuhäiriömerkintä: Opas vaikeassa tilanteessa

Pikalainat ovat nopea ja helppo tapa saada rahaa tilille, mutta ne voivat olla myös riskialttiita. Jos et pysty maksamaan lainaa takaisin ajallaan, saatat saada maksuhäiriömerkinnän. Tämä voi vaikeuttaa elämääsi monella tavalla, sillä se estää sinua saamasta esimerkiksi uutta lainaa tai vuokra-asuntoa.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä pikalainat ja maksuhäiriömerkinnät ovat, ja miten voit välttää ne.

Mitä pikalainat ovat?

Pikavippi on pieni, vakuudeton laina, jonka voi saada nopeasti ja helposti. Pikalainoja myöntävät yleensä erilaiset pikavippifirmat. Lainan takaisinmaksuaika on yleensä lyhyt, tyypillisesti 30 päivää.

Pikavippien korot ovat usein erittäin korkeat, joten niitä kannattaa ottaa vain hätätilanteessa. Jos et pysty maksamaan lainaa takaisin ajallaan, saatat joutua maksamaan korkeasta korosta ja kuluista.

Mitä maksuhäiriömerkintä on?

Maksuhäiriömerkintä on merkintä luottotietoihin, joka kertoo, että olet maksanut laskujasi myöhässä tai et ole maksanut niitä ollenkaan. Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa elämääsi monella tavalla, sillä se estää sinua saamasta esimerkiksi uutta lainaa, vuokra-asuntoa tai puhelinliittymää.

Maksuhäiriömerkintä pysyy luottotiedoissasi 3 vuotta.

Miten välttää pikalainat ja maksuhäiriömerkinnät?

Paras tapa välttää pikalainat ja maksuhäiriömerkinnät on suunnitella taloutensa huolellisesti. Varmista, että sinulla on riittävästi tuloja kattamaan kaikki menosi. Jos sinulla on taloudellisia vaikeuksia, hae apua esimerkiksi Takuusäätiöltä tai kunnan sosiaalitoimelta.

Lainat ilman luottotietoja

Jos sinulla on jo maksuhäiriömerkintä, et voi saada vakuudetonta lainaa pankilta tai rahoituslaitokselta. Voit kuitenkin saada lainaa ilman luottotietoja esimerkiksi joltain seuraavista tahoista:

  • Ystävät tai perheenjäsenet: Voit kysyä lainaa ystäviltäsi tai perheenjäseniltäsi. Muista sopia lainan ehdoista kirjallisesti, jotta vältyt myöhemmiltä riitatilanteilta.
  • Yksityiset lainanantajat: On olemassa myös yksityisiä lainanantajia, jotka myöntävät lainoja ilman luottotietoja. Nämä lainat ovat usein kalliimpia kuin pankkien lainat, joten vertaile eri lainantarjoajien tarjouksia ennen lainan ottamista.
  • Sosiaalitoimi: Kunnan sosiaalitoimi voi myöntää toimeentulotukea hätätilanteessa. Toimeentulotuen saaminen edellyttää, että olet työtön ja sinulla ei ole muita tuloja.

Hae apua, jos sinulla on vaikeuksia taloutesi kanssa.

Jos sinulla on vaikeuksia taloutesi kanssa, on tärkeää hakea apua. Voit esimerkiksi kääntyä velkaneuvonnan puoleen. Velkaneuvonta on maksutonta ja luottamuksellista.

Leave a Comment