Turvallista tietoa netistä

Menneiden vuosien aikana tiedonmäärä on lisääntynyt valtavasti. Tietoa on maailmassa tarjolla niin paljon, ettei ihmismieli pysty sitä määrää enää ymmärtämään – ja tiedon määrä lisääntyy jatkuvasti – nykyään jopa koneet omissa verkoissaan tuottavat omien IoT-verkkojen sisäistä dataa. Mikä meitä kuluttajia sitten kiinnostaa on toisaalta se, miten saamme ja löydämme juuri sen tiedon mitä tarvitsemme, kuinka turvallista se tieto on, ja kuinka nopeasti sen saamme, pankkienkin palvelut ovat etääntyneet mennen etäyhteyksien päähän ja varsinaisen henkilön tapaamisesta on tullut entistä harvinaisempaa jopa isoissakin sijoitusasioissa.

Tiedon turvallisuus, VPN-verkot ja oma verkkoliikenteemme on oman turvallisuutemme kannalta isoja asioita, ja jokaisen meidän tulee suhtautua kaikkiin digitaalisesti saamiimme viesteihin niiden vaatimalla varovaisuudella – koskaan ei pidä klikata mitään, mistä ei ole varma, minne klikkaus vie, ja mitä klikkauksen jälkeen tapahtuu.

Siinä missä aikoinaan matopeli vei meidät mobiilipelien äärelle, nykyiset tietoverkot ja mobiiliverkot antavat meille pelattavaksi monipuolisia sosiaaliseen pelaamiseen yhdistettyjä ratkaisuja, joissa yhdistyvät niin pelaaminen kuin henkilökohtainen tieto – nykyaikainen play-to-earn malli houkuttelee ihmisiä mukaan jopa sellaisiin yhteisöihin, jotka eivät välttämättä ole niitä kaikkein turvallisempia – mutta kuten 1800-luvulla WildWest oli villi, niin uudet mahdollisuudet ovat villejä nykyaikaisissa digitaalisissa alustoista, ja varsinkin sitten mentäessä askel pidemmälle metaversen maailmaan.

Miksi tietosuojautuminen on tärkeää?

Jos käytät internetiä, voit olla verkkorikollisen kohde. Rikolliset yrittävät varastaa rahaa, tietoa, identiteettisi tai yhteyden arvokkaaseen tietoon. Tavoitteena voi olla myös kiusanteko tai huomion haku.

Rikollinen ei välttämättä ole kiinnostunut sinusta tai yrityksestäsi, mutta huonosti suojattuja laitteitasi voidaan käyttää rikollisiin tarkoituksiin.

On tärkeää suojata internetiä käyttävät laitteet haitanteolta. Esimerkiksi nettiyhteyttäsi pyörittävä modeemi, televisio tai vaikka printteri kelpaavat rikoksen välineeksi. Jos rikollinen käyttää nettiyhteyttäsi haitantekoon, teleoperaattori voi pahimmassa tapauksessa joutua katkaisemaan nettiyhteytesi kokonaan.

Myös haittaohjelmat varastavat henkilötietoja ja pankkitunnuksia. Tietojenkalastelulla kaapattuja sähköpostitilejä käytetään sekä viestien lukemiseen että uusien kalasteluviestien lähettämiseen muille uhreille. Tietomurron päätteeksi hyökkääjä voi tuhota tai salata kaikki tiedostot varmuuskopioita myöten, minkä jälkeen hyökkäyksen kohteeksi jäänyt laite on käyttökelvoton.

Uskomukset ovat tiukassa

Mutta vaikka meillä on kaiken maailman tieto saatavilla, monet meistä uskovat myös sellaiseen, mikä ei ole validoitavissa tieteellisesti, me uskomme horoskooppeihin ja horoskooppimerkkeihin, erilaisiin uskontoihin, uskomuksiin, ja paljon muuhunkin – osa tästä johtuu arjesta, sillä haluamme välillä unelmoida aivan jostain muusta, ja päästä edes päämme sisällä muualle siitä, mitä arkemme on joka päivä.

Rahapelien suhteen on myös kyse monesti uskon asioista. Esimerkiksi lottopelien pelaajat eivät halua kuulla, kun heille sanotaan että vaikka käytät samoja lottonumeroita joka viikko, on voiton todennäköisyys joka viikko aivan sama – se ei parane viikko toisen jälkeen. Sama juttu kolikkopeleissä ja kasinoiden automaateilla, niissäkin jokainen pelikierros on 100% sattumaa, ja aina todennäköisyys voittoon alkaa uudelleen – eli jokainen uusi pelaaja ja vuosia pelannut kolikkopelien ystävä ovat samalla viivalla yrittämässä sitä jackpot voittoa.

Uskomus on yleiskielessä uskoon, luuloon pohjautuva käsitys, erityisesti käsitys jostakin yliluonnollisesta. Tietoteoriassa, joka tutkii ihmisten tietoa ja sen pätevyyttä, uskomuksella tarkoitetaan mielentilaa, joissa yksilö on vakuuttunut jonkin väittämän totuudesta. Uskomus voi olla tietoteorian näkökulmasta joko tosi tai epätosi. Oikeutusteoriat ovat tietoteoreettisia oppeja, jotka pyrkivät selittämään väittämien tai uskomusten oikeutusta.

Talous ja inflaatio

Miltä tämän kaiken ohella se oma talous sittten näyttää? Tiedätkö mitä inflaatio saa taloudessa aikaan, ja mitä se vaikuttaa käytännössä meidän kaikkien päivittäiseen talouteen? Nyt talvelle on luvattu sähkönhinnan ennätyksiä, ja siksi monet ovat alkaneet remontoida kotejaan, ja laittaa asunnot energiapiheiksi, mutta sekään ei välttämättä riitä siihen, että talouden kyky riittäisi nykyisenlaiseen kulutukseen tulevina kuukausina, joten olet sinä oikeasti valmis tekemään muutoksia omassa arjessasi? Jos olet aikaisemmin maksanut 100 euroa kuukaudessa sähköstä alle viiden sentin sähkösopimuksella, niin uuden sopimuksen alkamisen jälkeen maksat samaisella kulutuksella sähköstä jo 500 euroa kuukaudessa. Kuinka moni suomalainen voi sanoa, että 400 euron ylimääräinen kustannus ei vaikuta elämiseen? 

Tilastokeskuksen mukaan kesäkuun 2022 inflaatio oli Suomessa 7,8 prosenttia. Riippuen yksilön valinnoista, koemme jokainen pikkuisen kovempaa tai lievempää inflaatiota omassa taloudessamme. Vaikeimmassa tilanteessa ovat useamman auton omistajat, jotka asuvat kaukana palveluista ja joiden hieman vanhempi asunto lämpenee sähköllä. Heille kustannuksen nousu ei ole jäänyt 7,8 prosenttiin, vaan puhutaan yli kaksinumeroisesta luvusta.

Inflaatio tarkoittaa rahan arvon laskua eli kuluttajahintojen nousua. Tällöin ostettaville tavaroille ja palveluille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Eli mitä korkeammalla tasolla inflaatio on, sitä vähemmän tuotteita tai palveluita saa ostettua samalla summalla aiempaan verrattuna. Rahan ostovoima alenee.


Muita mielenkiintoisia aiheita muualta luettavaksi

Arvontahullut innostuvat mahdollisuudesta voittaa

Arvontahullut ovat ihmisiä, jotka rakastavat osallistua kaikenlaisiin arvontoihin ja kilpailuihin. Heidän mielestään on jännittävää ja hauskaa odottaa, että onnenpyörä pysähtyy heidän kohdalleen tai että heidän numeronsa arvotaan voittajaksi. Arvontahullut tietävät, että voittaminen on vain tuurista kiinni, mutta he eivät anna sen lannistaa itseään. He ovat valmiita kokeilemaan onneaan uudelleen ja uudelleen, sillä he tietävät, että seuraava voitto saattaa olla aivan nurkan takana.

Eduskuntavaalit 2023

Eduskuntavaalit 2023 järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023. Vaaleissa valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027.

Cappuccino – Suosittu kahvin harrastajien keskuudessa

Kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista, ja sen kulutus kasvaa vuosittain. Se on suosittu juoma aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi, sekä kaikkina muinakin vuorokauden aikoina. Yksi kahvijuoma, joka on erityisen suosittu kahviharrastajien keskuudessa, on cappuccino. Kannattaa myös tutustua pikakahvi – aiheeseen, jos et vielä tiedä mitä pikakahvi tarkalleen on.

Affiliate markkinointi – tehokas tapa ansaita rahaa verkossa

Affiliate markkinointi on tehokas tapa ansaita rahaa verkossa. Se perustuu yhteistyöhön yrityksen ja sivuston omistajan välillä, jossa jälkimmäinen markkinoi yrityksen tuotteita ja saa provisiota myynnistä. Affiliate markkinoinnissa menestyminen vaatii kuitenkin sitoutumista ja työtä, sillä kilpailu on kovaa. Mutta kun onnistuu rakentamaan vahvan ja luotettavan brändin, affiliate markkinoinnista voi tulla merkittävä tulonlähde.

Leave a Comment